Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 12/02/18

Η Εποχή του ‘επαυξημένου’ Νού / τoυ Ηλία Καραβόλια

 

Το άτομο –εργαζόμενος παράγει έργο διαμεσολαβημένο από την συστημική μηχανική της διαδικτυακής παραγωγής υπηρεσιών (σύντομα και προιόντων).

 

 

Αυτή η υπερεξιδίκευση στη χρήση και διαχείριση λογισμικών, γεννάει θέσεις εργασίας που απαιτούν ένα νέο υποκείμενο, με αυξημένη έκθεση σε νευροερεθίσματα, ένα ‘επαυξημένο’ νου, ένα νέο γνωσιακό μοντέλο εργαζομένου (cognitariato) που στο βάθος του όμως κρύβει την εντατική απόσπαση υπεραξίας, μέσω αυξημένης παραγωγικότητας- λόγω αυτοματισμών και υψηλής τεχνολογίας.

 

Οι δε βιομηχανίες και τα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι συνεχώς στην επικαιρότητα εδώ και πολλά χρόνια, με το μέλλον να μοιάζει πάντα σαν γή της επαγγελίας, σαν ένας παράδεισος εργασιακής εμπειρείας που μπορεί να οδηγήσει τον καθένα σε μονοπάτια ευτυχίας. Η τεχνολογία έγινε πλέον αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του διαρκώς μετατοπιζόμενου μέλλοντος, ενός συνεχούς δήθεν ‘μεταβατικού’ σταδίου προόδου.

 

To Forbes λοιπόν μας παραθέτει την ιεραρχία των επαγγελμάτων που θα είναι περιζήτητα στο μέλλον, χωρίς να αναλύονται όμως οι παράμετροι επιλογής, για εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν τον κλάδο της Τεχνολογίας : (http://www.capital.gr/forbes/3256276/texnologia-6-epaggelmata-gia-arxarious-me-etisio-mistho-ano-ton-90-000-dolarion)

 

1. Επιστήμονας δεδομένων (data scientist) 

2. Υπεύθυνος προϊόντος (product manager) 

3. Προγραμματιστής για φορητές συσκευές (mobile developer) 

4. Προγραμματιστής (developer) 

5. Μηχανικός πωλήσεων (sales engineer) 

 

Κυριαρχεί φυσικά η έννοια της μηχανικής (engineering), της ανάπτυξης προγραμμάτων (development) αλλά και της διαχείρισης δεδομένων (data management), για τα οποία η ασφάλεια και η προστασία τους, είναι το μεγάλο στοίχημα σε κάθε οργανισμό. Άλλωστε ένας κορπορατικός ψηφιακός γραφειοκρατισμός γεννήθηκε εδώ και χρόνια και συμβαδίζει με την συστημική μηχανική της μισθωτής εργασίας.

 

To ερώτημα είναι αν μπήκαμε, χωρίς να κατανοήσουμε κινδύνους, στην επικίνδυνη εποχή της υπερεξιδίκευσης που θα γεννάει ευκαιρίες μόνο για όσους έχουν επενδύσει κεφάλαιο (ανθρώπινο και χρηματικό) σε τέτοια επαγγέλματα, όπως αυτά στη λίστα του Forbes. Όσοι δεν ''κατέχουν'' τέτοιο κεφάλαιο αυτόματα αποκλείονται απο την αγορά εργασίας και οι ανισότητες αυξάνονται ραγδαία- αφού περιθωριοποιούν όσους δεν ‘προλαβαίνουν’ της εξελίξεις.

 

Ο τεχνολογικός φονταμενταλισμός, και οι κυριάρχοι του, θορύβησε ακόμα και τον μάγο των αγορών, τον G. Soros, που επιτέθηκε πρόσφατα στις μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες (εταρείες πρότυπα που εγκαινιάζουν πόστα για υψηλής ειδίκευσης τεχνολογική απασχόληση) λέγοντας ότι είναι μετρημένες οι μέρες τους αφού πιστεύει ότι τα τεχνολογικά μονοπώλια είναι απειλή για την Δημοκρατία (βλ http://www.huffingtonpost.gr/entry/metremenes-oi-meres-toes-o-soros-kateyorei-to-facebook-kai-te-google-os-apeile-yia-te-

demokratia_gr_5a6ad412e4b06e2532664051 )

 

Ζούμε μια παράξενη εποχή που μοιάζει μεταβατική, σε επίπεδο οικονομικού μοντέλου, αλλά δεν είναι. Η ανθρωπότητα εξακολουθεί να είναι δέσμια της μόνιμης χαώδους απόστασης μεταξύ παραγωγικής και χάρτινης οικονομίας, μεταξύ ψηφιακής και εμπορικής πραγματικότητας. Και ταυτόχρονα με την επιβολή εξειδικευμένων χρηστών λογισμικών, Εργασία, Παραγωγή και Απασχόληση δεν συμβαδίζουν πλέον. 

 

Ο ομφάλιος λώρος κόπηκε βίαια και ο πλακούντας της Οικονομίας αιμοραγγεί. Ας το έχουμε κατα νού...

 

Ηλίας Καραβόλιας – European Business Review

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....